maandag, 1. september 2014 - 18:55

Zuid-Holland moet landelijke inspectie terugfluiten over aankondigen controles

Foto van chemisch bedrijf | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

In Zuid-Holland zijn veel gevaarlijke bedrijven. Verrassingscontroles zijn belangrijk om te zorgen dat deze bedrijven veilig werken, maar de Inspectie voor de Leefomgeving wil controles voortaan aankondigen. GroenLinks heeft de provincie gevraagd hier een stokje voor te steken.

 

“Heeft het rijk dan niets geleerd van Odfjell, Chemiepack en al die incidenten?” vraagt Berend Potjer van GroenLinks Zuid-Holland. “Na aandringen van GroenLinks en de Onderzoeksraad voor de Veiligheid voert de provincie nu onaangekondigde controles uit. Soms met de Inspectie voor de Leefomgeving. Dan kunnen wij niet hebben dat zij die inspecties gaat aankondigen.”

Potjer vindt dat de provincie de Inspectie voor de Leefomgeving ook moet aanspreken op de controles die zij alleen uitvoert:

“Als de toezichthouders hun aanpak niet afstemmen wordt de kans groter dat bedrijven rommelen met de veiligheid. De provincie is verantwoordelijk voor de veiligheid van haar inwoners en voor het toezicht op de gevaarlijke bedrijven. Zij mag dus niet tolereren dat één van de toezichthouders op eigen houtje een andere aanpak kiest en daarmee onze inwoners nodeloos in gevaar brengt.”

Provincie:
Tag(s):