dinsdag, 11. november 2014 - 10:54

Zuinige injectiespuit beste zorgidee

Zuinige injectiespuit beste zorgidee
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

De zuinige injectiespuit heeft de ONVZ Vakprijs 2014 gewonnen. De injectiespuit gaat verspilling van kostbare oogmedicatie tegen. Psychologe Jellie Das uit Drachten stuurde het idee in.

De ONVZ Vakprijs is onderdeel van Het Beste Zorgidee. De winnaar van deze zorginnovatiewedstrijd wordt woensdag in Amsterdam bekendgemaakt.

Het idee om niet de medicijnverpakking maar de manier van toedienen te veranderen,  getuigt volgens de vakjury van grote vindingrijkheid en betrokkenheid. “Dit idee brengt een denkomslag teweeg in de manier waarop we met voorraden medicijnen omgaan en vooral de verspilling die hierbij aan de orde is”, zo valt te lezen in het juryrapport.

Doordat vloeibare oogmedicatie wordt toegediend in zeer kleine hoeveelheden, zijn normale injectiespuiten al snel te groot. Er gaat dan relatief veel van de kostbare vloeistof verloren doordat die achterblijft in de spuit. De injectiespuit is kleiner en ontworpen om verspilling tegen te gaan. De besparing is aanzienlijk: er kunnen drie tot vier patiënten geholpen worden met de hoeveelheid medicijn die nu nog nodig is voor een patiënt.

Categorie:
Provincie: