maandag, 24. november 2014 - 20:14 Update: 25-11-2014 9:36

Zwanen en andere wilde vogels onderzocht op vogelgriep

Vogelgriepcontrole op wilde vogels
Foto: Archief FBF
Den Haag

Sharon Dijksma heeft een begin gemaakt met het vangen van knobbelzwanen, wilde eenden en meeuwen.

De wilde vogels worden uit voorzorg gevangen om te zien of zij dragers zijn van het virus dat vogelgriep veroorzaakt. Dat meldt staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer. Van de dieren worden monsters genomen die worden onderzocht door het Erasmus Medisch Centrum, in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en SOVON.

''Het is van belang meer duidelijkheid te krijgen over de mogelijke rol van wilde vogels in de verspreiding van vogelgriep. Ik heb daarom opdracht gegeven tot extra onderzoek. Er zijn reeds 500 wilde eenden onderzocht die aanwezig waren bij kooikers. Hoogpathogeen virus is daarbij niet aangetroffen. Er zijn daarbij wel laagpathogene virussen aangetroffen,'' aldus Dijksma.

Uitwerpselen

Ook zijn binnen het 10-km gebied rondom Hekendorp monsters van uitwerpselen verzameld. Deze worden op dit moment onderzocht. De uitslag wordt de komende weken verwacht. De monitort SOVON Vogelonderzoek Nederland dode vogels in Nederland en beschrijft habitats van wilde vogels. Dit gebeurt in samenwerking met het DutchWildlife Health Centre (DWHC). SOVON gaat de habitats van wilde vogels rond de besmette bedrijven omschrijven, ook van de uitbraken in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, en zal hierbij zoeken naar overeenkomsten.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie:
Tag(s):