maandag, 6. januari 2014 - 16:20 Update: 03-07-2014 0:45

Zwarte Parel Eusebio (71) vandaag al begraven

Foto van voetballer | Archief EHF
Foto: Archief EHF

(Elfvoetbal) De afgelopen zondag overleden voetbalheld Eusebio (71) wordt maandag al begraven in Lissabon.

Naar verwachting zullen tienduizenden mensen aanwezig zijn bij het afscheid van de Zwarte Parel (van Mozambique), die furore maakte in de jaren zestig en geldt als een van de beste voetballers aller tijden. Hij overleed na een hartaanval op 71-jarige leeftijd.

Eusébio ligt opgebaard in het Estádio da Luz, de voetbaltempel van Benfica. Met die club vierde de begaafde technicus zijn grootste successen. Zijn kist zal eerst een ronde door het stadion maken. Daarna volgt een processie door de straten van Lissabon naar het stadhuisplein.

Voordat Eusébio da Silva Ferreira omstreeks 18.00 uur op begraafplaats Lumiar eeuwige rust vindt, zal nog een rouwdienst voor hem worden gehouden in de kerk aan het Largo da Luz.

De regering van Portugal kondigde gisteren (zondag) direct drie dagen van nationale rouw aan voor de voetballegende, die 11 landstitels met Benfica veroverde en in 1962 uitblonk in de finale van de Europa Cup I in het Olympisch Stadion van Amsterdam. Benfica won de beker door met 5-3 te winnen van Real Madrid.

De ster van de in Mozambique geboren voetballer rees tot grote hoogten op het WK van 1966 in Engeland, waar hij negen keer scoorde voor Portugal en zijn team naar de derde plaats loodste. Hij maakte in 745 wedstrijden 733 doelpunten. De vlaggen in Lissabon hangen halfstok.

Overal in de stad zijn billboards beplakt met een grote foto van Eusébio. Bij het standbeeld van de vermaarde voetballer voor Estádio da Luz is het een komen en gaan van bedroefde Benfica-fans die bloemen en sjaals neerleggen.