donderdag, 19. juni 2014 - 8:19 Update: 03-07-2014 0:34

Zzpers krijgen vanaf 2015 eigen pensioenfonds

Foto van appeltje voor de dorst pensioen | Archief EHF
Foto: Archief EHF

Vanaf 2015 kunnen honderdduizenden zzp'ers kiezen voor een nieuw, collectief pensioenfonds.

Met de pensioenregeling van dit ZZP-Pensioenfonds kunnen zij belastingvrij sparen voor hun oude dag net zoals werknemers. Dit melden verschillende media donderdag.

De zzp'er (zelfstandigen zonder personeel) kunnen op vrijwillige basis deelnemen aan het pensioenfonds via een contract voor onbepaalde tijd. In de afgelopen maanden zijn de samenwerkende zzp-organisaties druk bezig geweest om het ZZP Pensioenfonds van de grond te krijgen. Vier organisaties steunen de plannen: FNV Zelfstandigen, Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO), Zelfstandigen Bouw en Stichting ZZP Nederland. Pensioenuitvoerder APG belegt het geld. Het opgebouwde pensioenvermogen kan ook worden aangewend bij bijvoorbeeld langdurige arbeidsongeschiktheid.

Zzp'ers mogen zelf bepalen welk bedrag ze inleggen. Dat bedrag kunnen ze laten afhangen van hun omzet of ze kunnen perioden overslaan als ze weer in loondienst gaan. Ook kunnen ze zelf beslissen op welk moment ze tussen hun 60ste en 70ste levensjaar ze met pensioen willen gaan. Het pensioenfonds is niet verplicht. ZZP'ers mogen zelf weten of ze eraan mee willen doen of niet. De kosten voor het pensioen worden collectief gedeeld. Dat betekent dat jongeren niet mee betalen voor ouderen en laagopgeleiden niet opdraaien voor hoogopgeleiden. Volgens voorzitter Maarten Post van Stichting ZZP Nederland zullen de administratiekosten heel laag zijn. In de Telegraaf zegt hij:  'Normaal gesproken is dat een percentage van het vermogen dat een deelnemer heeft opgebouwd, maar wij gaan uit van een vast bedrag per jaar voor iedereen.'

Categorie:
Tag(s):