donderdag, 29. januari 2015 - 10:19

100 werknemers van het distributiecentrum Jumbo in actie

jumbo
Foto: JUMBO
Utrecht

Sinds donderdagochtend half negen hebben zo’n 100 werknemers van het distributiecentrum (DC) van Jumbo in Beilen zich verzameld voor het DC voor een spontane actie.

De actie is niet georganiseerd door de vakbond. Henk van der Ploeg, vakbondsbestuurder FNV Handel: “De werknemers daar zijn het zo zat dat ze niet serieus worden genomen door hun werkgever dat ze vanochtend het werk hebben neergelegd en een spontane actie zijn gestart.”

De oorzaak van het conflict ligt volgens Ploeg in veel kleine onenigheden, die steeds verder zijn opgelopen. Ploeg: Zo worden er minuten afgesnoept van de pauzes  en moeten werknemers opeens meerdere keren per dag klokken. Ook wordt gemorreld aan het aantal verplichte zaterdagen voor oud SdB medewerkers. Maar de druppel die de emmer deed overlopen is het onderhandelingsschema dat Jumbo aan de vakbonden oplegt. Jumbo wil pas in maart beginnen met onderhandelen over de cao die afloopt op 1 april. Daarmee hanteren ze nadrukkelijk een vertragingstactiek bij aanvang.”

“Dag in, dag uit doen wij ons best voor Jumbo. En als dank vraagt Jumbo steeds meer van ons en krijgen we de ene na de andere verslechtering door de strot geduwd”, zegt een van de medewerkers die donderochtend half negen het werk neerlegde. Wij eisen dat Jumbo zich eindelijk eens als een goede en betrouwbare werkgever gaat gedragen en de cao afspraken naleeft. Jumbo laat ons elke keer weer zien dat praten geen zin heeft dus is het tijd voor andere maatregelen. Wie niet horen wil, moet maar voelen.”

Provincie:
Tag(s):