woensdag, 20. mei 2015 - 14:35 Update: 20-05-2015 16:41

Radboud Universiteit stopt 1,3 miljoen euro in zwart gat

Radboud Universiteit investeert in zoeken naar zwarte gaten
Foto: fbf archief
Nijmegen

De Radboud Universiteit gaat op zoek naar zwarte gaten en investeert daarom 1,3 miljoen euro in de oprichting van het nieuwe ’Radboud Radio Lab’, een expertisecentrum rond een sterke troef van de Nijmeegse astronomen: radio-interferometrie. Dit heeft de universiteit woensdag bekendgemaakt.

Met deze inmiddels veelgebruikte techniek kunnen bronnen van radiostraling - zoals zwarte gaten in de ruimte of kunstmatige radiozenders op aarde - heel precies in beeld gebracht en gelokaliseerd worden.

De Nijmeegse astronomen hebben een leidende rol in verschillende internationale projecten op het gebied van radiometingen. Met het nieuwe lab kunnen ze deze positie uitbouwen en ook de samenwerking tussen kennisinstellingen en bedrijven versterken.

Met radio-interferometrie kan er één beeld gemaakt worden van de gelijktijdige waarnemingen van radiotelescopen over de hele wereld. Dit speelt een belangrijke rol in grote projecten zoals BlackHoleCam en de Event Horizon Telescope, die als doel hebben om voor het eerst een afbeelding van het zwarte gat in het centrum van ons melkwegstelsel te maken. De ondersteuning van BlackHoleCam is dan ook het eerste concrete doel van het Radboud Radio Lab.

Van adviseren tot testen

Sterrenkundige Marc Klein Wolt wordt algemeen directeur van het Radboud Radio Lab: ‘We willen met onze expertise technische ondersteuning bieden aan sterrenkundigen over de hele wereld op het gebied van interferometrie, en we gaan bijbehorende software en hardware zoals elektronica ontwikkelen. Daarnaast willen we binnen internationale samenwerkingen met instituten en bedrijven een belangrijke rol spelen in het ontwerp, de productie en het testen van astronomische instrumentatie voor gebruik op aarde of zelfs in de ruimte.’

Categorie:
Provincie: