woensdag, 20. mei 2015 - 15:34 Update: 20-05-2015 15:39

Cyberveiligheid bij meeste beursgenoteerde bedrijven niet serieus genomen

Cyberveiligheid bij meeste beursgenoteerde bedrijven niet serieus genomen
Foto: Archief EHF
Amstelveen

Bij maar slechts één op de drie beursgenoteerde bedrijven is de Raad van Bestuur verantwoordelijk voor Cyber Security. Dit blijkt woensdag uit de jaarlijkse Cyber Security Benchmark van KPMG.

Niet serieus

Bij 15 van de 46 onderzochte bedrijven met een beursnotering aan de AEX of de Midkap is Cyber Security een onderwerp op het hoogste bestuursniveau. Daarmee lijkt het overgrote deel van de Nederlandse beursfondsen de risico’s van Cyber Security niet serieus te nemen. 

Aanzienlijke schade 

Eind vorig jaar was het Japanse filmbedrijf Sony Pictures nog slachtoffer van een cyberaanval. De totale kosten van de schade van deze aanval is door experts beraamd op 85 miljoen euro. Ook dichter bij huis ontstaat steeds meer aandacht voor Cyber Security en de gevolgen voor bedrijven die de digitale beveiliging niet op orde hebben.
 
Er is Europese wetgeving op komst die nationale privacy waakhonden in staat stelt om boetes tot 100 miljoen euro uit te delen bij datalekken waarbij privacygevoelige informatie van klanten wordt buitgemaakt. 

Geen verantwoordelijkheid Raad van Bestuur 

In Nederland onderzoekt KPMG ieder jaar de jaarverslagen van de aan de AEX- en Midkap genoteerde bedrijven op de aandacht voor deze risico’s op het gebied van Cyber Security. Opvallende conclusie is dat 35% van de Midkap bedrijven überhaupt geen aandacht aan Cyber Security besteedt.

Categorie:
Provincie: