donderdag, 21. mei 2015 - 8:00 Update: 21-05-2015 9:39

FNV: FIFA, onderneem actie tegen arbeidsomstandigheden Qatar

Bouw stadion
Amsterdam/Qatar

De FNV roept de FIFA vandaag op om nu eindelijk eens actie te ondernemen tegen de levensgevaarlijke arbeidsomstandigheden bij de bouw van stadions voor het WK 2022 in Qatar.

Volgens cijfers van de internationale vakbond ITUC zullen 4000 arbeidsmigranten die meewerken aan de bouw, vóór het WK overlijden. De FNV doet deze oproep in het filmpje ‘FIFA, take action for workers Qatar’.

FNV-voorzitter Ton Heerts: “We staan aan de vooravond van de verkiezing van de nieuwe FIFA-voorzitter. Eén van de belangrijkste taken van die nieuwe voorzitter en de FIFA is om ervoor te zorgen dat er geen doden meer vallen bij het bouwen van WK-stadions. Als hier niet tegen opgetreden wordt, dan kunnen we straks symbolisch een vak van vierduizend plaatsen in het stadion leeg houden ter nagedachtenis aan de mensen die het leven lieten bij de bouw. Het is tijd voor actie.”

De FNV overweegt ook om de FIFA juridisch aan te klagen wegen het niet naleven van de mensenrechten van de migrantenarbeiders. Ook de Internationale Bouw- en Houtbond, BWI, is een actie gestart om sponsoren als Adidas, Coca Cola en McDonalds te bewegen hun sponsoring van de FIFA stop te zetten, als de voetbalbond de arbeidsrechten van de migrantenarbeiders niet respecteert. 

Categorie:
Provincie: