donderdag, 21. mei 2015 - 9:38 Update: 21-05-2015 13:31

Rijkswaterstaat gaat via navigatie waarschuwen voor ongevallen

Rijkswaterstaat waarschuwt via navigatie voor ongevallen
Foto: fbf
Den Haag

Weginspecteurs van Rijkswaterstaat gaan weggebruikers via de navigatie en verkeersapps in hun voertuig waarschuwen voor ongevallen en pechgevallen op de snelweg.

Het gaat om een experiment dat de veiligheid van weginspecteurs en weggebruikers moet vergroten. De proef vindt plaats op snelwegen in en rond Flevoland.

Weginspecteurs van Rijkswaterstaat beveiligen met hun bekende gele pick-ups ongevallen en pechgevallen op de snelwegen. Te vaak worden hun voertuigen aangereden. Rijkswaterstaat neemt daarom opnieuw een maatregel om weggebruikers te attenderen op afzettingen.

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu): 'De veiligheid van weginspecteurs en weggebruikers staat bij Rijkswaterstaat hoog in het vaandel. We streven voortdurend naar verbetering van de veiligheid. Via de navigatie kan Rijkswaterstaat weggebruikers tijdig attenderen op afzettingen.’

Waarschuwingssignaal

Het systeem werkt als volgt: weginspecteurs plaatsen hun voertuig diagonaal op een rijstrook of de vluchtstrook om een ongeval of pechgeval te beveiligen. Vervolgens verzenden ze door een druk op een knop via het mobiele telefoonnetwerk locatiegegevens (GPS-coördinaten). Bekijk ook onzeinfographic (PDF, 7.4 MB) . 

De gegevens worden op het zogenoemde Flister-platform omgezet in verkeersinformatie. Die informatie ontvangen weggebruikers die een afgesloten rijstrook naderen als waarschuwingssignaal op hun navigatiesysteem of via een verkeers-app. Ook kan die via de reguliere verkeersinformatie worden verspreid.

Experiment

Er doen tien weginspecteurs mee aan het experiment, dat in eerste instantie drie maanden gaat duren. Het wordt gehouden op (delen van) de A1, A6, A27, N50 en A28. Na drie maanden wordt bekeken of het daadwerkelijk heeft bijgedragen aan de veiligheid van de weginspecteurs en weggebruikers. Op basis van die bevindingen wordt een besluit genomen over verdere uitrol.

Veiligheid

De afgelopen maanden heeft Rijkswaterstaat tal van maatregelen genomen om met name het negeren van rode kruisen te voorkomen. Weginspecteurs in de regio Rotterdam hebben de bevoegdheid van Buitengewoon Opsporingsambtenaar gekregen om boetes uit te kunnen delen. Ook zijn er extra borden geplaatst. Daarnaast is de politie strenger gaan handhaven. Flister past in deze reeks van maatregelen.

Provincie:
Blik op 112: