donderdag, 21. mei 2015 - 10:50

Samenwerking Philips en AMC voor betere behandeling diabetische voeten

Samenwerking Philips en AMC voor betere behandeling diabetische voeten
Foto: AMC
Amsterdam

Philips en het Academisch Medisch Centrum gaan samenwerken aan verbeterde zorg voor diabetespatiënten met ernstige voetcomplicaties.

De organisaties zullen een nieuwe veelbelovende diagnostische techniek onderzoeken om bij de behandeling van diabetische voet en kritieke ischemie van het been direct de resultaten van een minimaal invasieve ingreep te kunnen beoordelen. Diabetische voet is een ernstige complicatie als gevolg van verminderde doorbloeding in het been, waarmee wereldwijd miljoenen diabetespatiënten te kampen hebben.

Amputatie

Amputatie is een van de ingrijpendste consequenties voor patiënten met diabetische voet. Op dit moment bestaat er geen diagnostische methode om direct het effect van angioplastiek te kunnen beoordelen. Angioplastiek is de behandeling van eerste keus om de bloedcirculatie in de voet te herstellen. Het effect kan pas maanden na de behandeling worden vastgesteld wanneer genezing is opgetreden of juist is uitgebleven. Daarom bestaat er een grote behoefte aan een nieuw diagnostisch hulpmiddel om het behandelresultaat te kunnen beoordelen en zo optimale nazorg te kunnen bieden. Het onderzoek gaat in de zomer van 2015 van start en de einduitkomsten ervan worden in 2017 verwacht.

De samenwerking wordt bekendgemaakt tijdens het 7th International Symposium on the Diabetic Foot, dat van 20-23 mei 2015 in Den Haag, Nederland, wordt gehouden. Naar verwachting wonen meer dan 1.000 klinische deskundigen op het gebied van diabeteszorg van over de hele wereld dit symposium bij om de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen te bespreken. 

Categorie:
Provincie: