donderdag, 21. mei 2015 - 15:45

NZa mocht huisartsenbudget verlagen

NZa mocht huisartsenbudget verlagen
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) mocht het budget voor de huisartsenzorg voor 2012 en 2013 met € 98 miljoen korten wegens de overschrijding van dat budget in 2009 en 2010. Dat blijkt uit de uitspraak die het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) op 21 mei 2015 heeft gedaan. Het beroep van de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) tegen die tariefkorting is ongegrond verklaard.

LHV wees er op dat in de loop van de tijd de budgetoverschrijding een aantal malen lager is becijferd, zodat op die berekening niet kan worden vertrouwd. Het CBb verwerpt dat argument. Op zich is het juist dat definitieve cijfers pas ongeveer drie jaar na het betreffende kalenderjaar bekend zijn. In de tussentijd is de minister wel verantwoordelijk voor de beheersing van het macrobudget voor de gezondheidszorg en zij mag zich dan op voorlopige cijfers verlaten. Toen actuelere cijfers een lagere budgetoverschrijding lieten zien, heeft de minister de tariefskorting die de NZa moest opleggen verminderd.


Op het moment dat de NZa op het bezwaar van de LHV besliste, toonden de toen beschikbare cijfers dat de budgetoverschrijding over 2009 en 2010 verder was afgenomen (tot € 79 miljoen). De NZa kon (toch) volharden in de korting van € 98 miljoen, omdat zich toen al een budgetoverschrijding over 2011 aftekende van ruim € 100 miljoen; een overschrijding waarvoor geen afzonderlijke tariefkorting is opgelegd.

 

 

Deze uitspraak is definitief: hoger beroep is niet mogelijk, het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is de eindrechter in deze zaak. De volledige uitspraak is via onderstaande link te raadplegen.
Bij verschil tussen dit persbericht en de volledige uitspraak is laatstgenoemde beslissend.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):