donderdag, 21. mei 2015 - 21:01 Update: 21-05-2015 21:41

Inkomensongelijkheid in geïndustrialiseerde landen op recordniveau

Inkomensongelijkheid in geïndustrialeerde landen op recordniveau
Foto: Archief FBF

Uit een donderdag gepubliceerde studie van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) blijkt dat de inkomensongelijkheid in de meeste geïndustrialiseerde landen op een recordniveau is gekomen.

Internationaal gezien is de inkomensongelijkheid in Nederland nog relatief laag.

De rijkste tien procent verdient 9,6 keer zo veel als de laagst betaalde tien procent in de OESO-landen, zo meldt de denktank. Dat is niet alleen slecht voor het armere deel van de bevolking, maar ook ongunstig voor de economische groei. Dit meldt de OESO zo laat de NOS weten.

In Nederland is de inkomensongelijkheid relatief laag en in de afgelopen dertig jaar ook nauwelijks toegenomen. Hier verdiende de hoogste tien procent in 2013 samen 6,6 keer zo veel als de laagste tien procent. Maar de vermogensongelijkheid is in Nederland wel heel groot. Dat heeft er mee te maken dat sommige mensen een grote hypotheekschuld hebben, terwijl anderen juist met onroerend goed een vermogen hebben gecreëerd.

 Wat de OESO ook opvalt is dat er in Nederland in de afgelopen jaren relatief veel vaste banen verloren zijn gegaan, terwijl er wel veel flexbanen zijn bijgekomen.

Categorie: