donderdag, 21. mei 2015 - 23:32 Update: 22-05-2015 0:01

Opvang en zorg verwarde mensen moet snel worden verbeterd

Opvang en zorg verwarde mensen moet snel worden verbeterd
Foto: RVD
Den Haag

De opvang en zorg van verwarde mensen moet snel worden verbeterd. Daarom heeft minister Schippers van Volksgezondheid in de Tweede Kamer aangekondigd dat ze met een breed plan van aanpak zal komen.

Dat plan moet de groei van het aantal verwarde mensen tegengaan. De bewindsvrouw zei donderdag in een debat dat het erop lijkt dat de groep verwarde mensen toeneemt. Maar zij vindt dat dit niet rechtstreeks te wijten is aan de bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg, waardoor er minder mensen opgevangen kunnen worden in instellingen.

Door een bezuiniging van 600 miljoen euro wordt een derde van de psychiatriebedden in Nederland geschrapt. Het is de bedoeling dat deze mensen nu thuis een vorm van zorg krijgen, maar het lijkt erop dat er meer mensen op staat belanden. Dit schrijft de NOS donderdag.

SP en CDA gaven aan dat ze willen dat de minister tijdelijk stopt met het afbouwen van plekken in de zorgcentra. In ieder geval zolang de zorg thuis nog niet op orde is. Alleen de VVD liet bij monde van Kamerlid De Lange weten dat ze wil dat de minister met zoiets belangrijks juist doorpakt en niet stilstaat. In een reactie zei Schippers dat ze vooralsnog niet van plan is om de vermindering van bedden in instellingen stop te zetten.

Provincie: