vrijdag, 22. mei 2015 - 13:20 Update: 22-05-2015 16:01

Amnesty:nieuw bewijs oorlogsmisdaden conflict Oekraïne

Amnesty:nieuw bewijs oorlogsmisdaden conflict Oekraïne
Foto: Amnesty International
Amsterdam

In het conflict in het oosten van Oekraïne komen bijna dagelijks gruwelijke martelmethodes en standrechtelijke executies van gevangenen voor.

Dit meldt Amnesty International vrijdag die zegt over nieuw overtuigend bewijs van de voortdurende oorlogsmisdaden, gepleegd door beide partijen, te beschikken.

Martelingen

‘Voormalige gevangenen vertellen in het rapport over hun schokkende ervaringen. Over hoe ze werden geslagen totdat hun botten braken. Over hoe ze werden geëlektrocuteerd, geschopt, gestoken, ondersteboven werden opgehangen, uit hun slaap werden gehouden, met de dood werden bedreigd of geen medische behandeling kregen. Ook vertelden zij over de vele schijnexecuties’, aldus Amnesty.

Meer dan dertig voormalig gevangenen, die door beide partijen in het conflict werden vastgehouden, legden consistente verklaringen af over hun behandeling. Amnesty verzamelde naast de getuigenissen van de slachtoffers aanvullend bewijs, waaronder röntgenfoto's van gebroken botten, ziekenhuisverslagen, foto's van blauwe plekken en andere verwondingen, littekens en ontbrekende tanden. Twee van de slachtoffers lagen nog in het ziekenhuis op het moment dat ze werden geïnterviewd. 

Categorie:
Provincie: