dinsdag, 26. mei 2015 - 9:16 Update: 26-05-2015 12:41

Ploumen wil met 50 miljoen euro extra hulp voor Noord-Afrika perspectief creëren

Foto van minister Lilianne Ploumen
Den Haag

Het kabinet gaat 50 miljoen euro investeren in de ontwikkeling van Noord-Afrika. Dat zegt Minister Ploumen in een opiniestuk in de Volkskrant. De minister wil dat ze met dat geld "perspectief wil creëren".

Ploumen: ''De discussie over vluchtelingenstromen gaat tot op heden vooral over wat we aan moeten met mensen die Europa als een veilige haven zien.  "We moeten nu alles uit de kast halen om te voorkomen dat jonge Afrikanen morgen in Libië op een gammel bootje stappen."

Ploumen wil in de regio's waar de grootste stromen op gang komen, zorgen voor noodhulp. Het gaat hier onder andere om: voedsel, kleding en onderdak. Daarnaast wil de minister in deze gebieden winkels en beroepsonderwijs creëren zodat de mensen weer perspectief krijgen.

''De meeste vluchtelingen blijven dan ook in de regio. Neem Syrië: meer dan 90 procent van de Syrische vluchtelingen is in de buurt gebleven; minder dan 1 procent is doorgereisd naar Europa. U betaalt een belangrijk deel van die rekening via uw belastinggeld en met donaties. Noodhulp is maar een relatief klein deel van dat bedrag. Het grootste deel van het budget van ontwikkelingssamenwerking wordt besteed aan structurele inspanningen die juist moeten voorkomen dat noodhulp ooit nodig wordt,'' aldus Ploumen in de krant.

In een toelichting aan de Volkskrant zegt de minister dat ze met de investering een signaal wil afgeven aan haar Europese collega's.