dinsdag, 26. mei 2015 - 9:22 Update: 26-05-2015 10:52

Greenpeace legt 54.780 stenen op stoep bij staatssecretaris Dijksma

Greenpeace legt 54.780 stenen op stoep Dijksma
Foto: Greenpeace
Amsterdam/Den Haag

Greenpeace legt dinsdagochtend 54.780 kiezelstenen op de stoep van staatssecretaris Dijksma bij het ministerie van Economische Zaken.

Ze vormen de boodschap ‘Dijksma: Red de Noordzee!’ De stenen staan voor het aantal Nederlanders dat de afgelopen weken het Manifest der Zeven Zeeën heeft getekend: een pleidooi voor de bescherming van natuurgebieden in zee tegen alle vormen van visserij. 

Greenpeace noemt wat er buiten het publieke zicht in de Noordzee is gebeurd “een ramp. Haaien en roggen zijn zeldzaam geworden. De vleet is bijna weg, de platte oesters zijn verdwenen. Een eeuw terug lagen er nog 20.0000 vierkante kilometer oesterbanken. Nu: niks” zegt campagneleider Tom Grijsen.

Volgens hem wordt er in Den Haag al twintig jaar gepraat over het beschermen van gebieden in zee, maar worden maatregelen steeds uitgesteld en afgezwakt. Met als resultaat dat slechts 0,25 procent van de Nederlandse Noordzee is beschermd tegen alle visserij.

“Wat is er nodig voor de politiek in beweging komt? Staatssecretaris Dijksma wil toch ook het herstel van een uitgeputte ecologie in zee? Maak dan écht werk van beschermde natuurgebieden, met daarbuiten duurzame visserij. Een meerderheid van de bevolking vraagt er ook om.”

Provincie:
Tag(s):