dinsdag, 26. mei 2015 - 11:29 Update: 26-05-2015 11:29

Kinderarts Martini Ziekenhuis naar Nepal voor hulpverlening

Kinderarts Martini Ziekenhuis naar Nepal voor hulpverlening
Foto: Martini Ziekenhuis
Groningen

Kinderarts Loes Tanja van het Martini Ziekenhuis vertrekt volgende week voor drie weken naar Nepal om daar samen met een team van artsen en verpleegkundigen noodhulp te verlenen.

Via de stichting ‘Dutch Aid’ en op uitnodiging van de stichting CARE en het Rode Kruis gaat ze medische hulp bieden aan de slachtoffers van de aardbevingen. Stichting CARE coördineert in Nepal de medische hulp. In Nepal is behoefte aan medische hulp voor zowel gewonden ten gevolge van de aardbevingen, als voor de ziekten die ontstaan door slechte hygiëne en voedselgebrek.

Loes Tanja: ‘Ik ben benaderd door de stichting ‘Dutch Aid’ om in de bergdorpen rondom Kathmandu medische hulp te bieden. Zij zijn een stichting die bestaat uit vrijwilligers die veel ervaring hebben met noodhulp na (natuur)rampen in onder andere Atjeh, de Molukken, Haïti en de Filipijnen. Omdat ik twee jaar in Malawi als kinderarts heb gewerkt, ben ik bekend met kindergeneeskunde in een gebied waar je beperkte middelen tot je beschikking hebt. Ik ben heel blij dat ik op deze manier mijn steentje kan bijdragen om de kinderen daar te helpen. En aangezien Dutch Aid op uitnodiging van de stichting CARE naar Nepal komt, weet ik ook dat ik mijn bijdrage lever, daar waar het het meest nodig en nuttig is.’

Het Martini Ziekenhuis verleent Tanja drie weken bijzonder verlof. Tijdens haar de afwezigheid nemen de overige kinderartsen van het Martini Ziekenhuis haar taken waar. Tanja: ‘Ik voelde me bijna bezwaard om het te vragen aan mijn collega’s. Op een zo korte termijn drie weken weg, dat vraagt ook heel veel van hen. Gelukkig aarzelden ze geen moment en vonden ze het allemaal belangrijk alles zo te organiseren dat ik dit kan gaan doen.’

Op initiatief van Tanja vindt er momenteel een inzamelingsactie plaats om vanuit de verschillende afdelingen nuttig materiaal wat tegen de houdbaarheidsdatum is, te doneren. Dat kan bijvoorbeeld infuusvloeistof, verbandmateriaal, (steriele) handschoenen of naalden zijn. De Martini Apotheek heeft ook gul gedoneerd, Tanja mocht voor €500 aan medicijnen uitzoeken om mee te nemen.