dinsdag, 26. mei 2015 - 15:21

Spreekkoren FC Utrecht komt de club duur te staan

Spreekkoren FC Utrecht komt de club duur te staan
Foto: Archief EHF
Utrecht

FC Utrecht heeft van de onafhankelijke aanklager betaald voetbal een schikkingsvoorstel gekregen voor de antisemitische spreekkoren tijdens de wedstrijd FC Utrecht – Ajax op 5 april 2015. Het voorstel bestaat uit een geldboete van 10.000 euro en een lege Bunnikside tijdens de eerstvolgende thuiswedstrijd tegen Ajax. FC Utrecht heeft tot maandag 1 juni 12.00 uur de tijd om te laten weten of de club akkoord gaat met het schikkingsvoorstel.

De aanklager startte 8 april een vooronderzoek naar de spreekkoren. De aanklager wilde van FC Utrecht weten welke maatregelen de club vooraf heeft genomen om spreekkoren te voorkomen, tijdens de wedstrijd om de spreekkoren te stoppen en na de wedstrijd om hiertegen op te treden, bijvoorbeeld door de daders individueel te bestraffen. Op basis van de beschikbare beelden, informatie en verklaringen stelt de aanklager FC Utrecht in staat van beschuldiging voor het herhaaldelijk uiten van antisemitische spreekkoren door de aanhang van FC Utrecht.

Het bestrijden van discriminerende spreekkoren heeft de voortdurende aandacht van de KNVB. In het licht van deze actualiteit is het goed te weten dat de KNVB goed contact heeft met diverse Joodse belangenorganisaties, waaronder CIDI en CJO. Bij deze gesprekken is het uitgangspunt om te komen tot een structurele, gezamenlijke aanpak gericht op bewustwording waarbij ook supporters en clubs een rol spelen.

Categorie:
Provincie: