woensdag, 27. mei 2015 - 8:25 Update: 27-05-2015 10:50

Zes FIFA-officials door Zwitserse politie van hun bed gelicht

\Zwiterse politie arresteert zes FIFA-officials
Foto: Fifa
Zurich

In het Zwitser Zürich zijn woensdagochtend zes functionarissen van de wereldvoetbalbond FIFA opgepakt.

De politie viel in alle vroegte het hotel Baur au Lac binnen, waar de officials naar toe waren gekomen voor hun jaarlijkse vergadering. Dit schrijft The New York Times woensdag. De Zwitserse autoriteiten willen de officials aan de VS uitleveren. Ze worden verdacht van corruptie, onder meer bij bij de toewijzing van WK's en de verkoop van de televisierechten. Tevens zou er sprake zijn van malversaties bij marketingdeals.

De arrestaties verliepen rustig, zo meldt de krant. Meer dan twaalf agenten meldden zich woensdagochtend bij de receptie van het hotel en kregen de sleutels van de kamers, waarop de officials van hun bed werden gelicht. De arrestaties volgen op een drie jaar durend onderzoek van de FBI. Door een nieuwe Amerikaanse wet wet kunnen verdachte geldstromen sinds kort beter in kaart worden gebracht. 

De voorzitter van de FIFA, de Zwitserse Sepp Blatt is volgens de krant geen verdachte en niet opgepakt. Vrijdag  wordt er een nieuwe voorzitter voor de voetbalbond gekozen. Blatter is de belangrijkste kandidaat. Mogelijk wordt hij herkozen voor een vijfde termijn als voorzitter. Na het afhaken van Luis Figo en Michael van Praag is de Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein de enige uitdager van Blatter.

Categorie:
Tag(s):