woensdag, 27. mei 2015 - 9:34 Update: 27-05-2015 10:14

Minder vergrijzing en meer groei in monumentale steden

Minder vergrijzing en meer groei in monumentale steden
Foto: Archief EHF
Utrecht

Uit de Atlas voor gemeenten,die woensdag wordt gepubliceerd, blijkt dat monumentale steden, zoals Amsterdam, Delft en Alkmaar, erg in trek zijn.

De monumentale steden groeien harder, hebben minder last van vergrijzing en in vergelijking met andere nieuwe steden ontwikkelen de huizenprijzen zich gunstig.

Uit het onderzoek blijkt dat verschillen tussen steden toenemen en dat dat vaak in het voordeel van de monumentale steden uitpakt. De onderzoekers concluderen dat monumenten de stad aantrekkelijker maken, waardoor mensen er graag wonen en werken.

In veel steden krimpt de beroepsbevolking, maar in de monumentale steden als Amersfoort, Amsterdam, Delft en Dordrecht neemt de beroepsbevolking toe. De bevolking is er gemiddeld hoger opgeleid en jonger.

Wie midden in de meest monumentale binnenstad van Nederland in een monumentaal pand wil wonen, is bereid om daar 125.000 euro meer (dan anders) voor neer te tellen. En dat is volgens de onderzoekers alleen vanwege het historische karakter van het pand en staat los van alle voorzieningen die zulke steden vaak bieden. De atlas, die jaarlijks verschijnt, heeft dit jaar als thema 'erfgoed'.

Provincie: