woensdag, 27. mei 2015 - 11:54 Update: 27-05-2015 22:26

Luchtruim België na stroomstoring geleidelijk weer in gebruik

Stroomstoring legt Belgisch vliegverkeer plat
Foto: SXC
Brussel

Door een stroomstoring bij luchtverkeerscentrum Bergocontrol konden woensdagochtend in België geen vliegtuigen landen en opstijgen. Er was een aantal uren geen vliegverkeer mogelijk in het Belgische luchtruim. Rond 14.00 uur is men weer begonnen met het opstarten van de systemen en wordt het luchtruim geleidelijk weer in gebruik genomen.

Alle vliegtuigen die zich in het Belgische luchtruim bevonden, moesten uitwijken naar andere luchthavens. Dit hebben Brussels Airport en Bergocontrol aan VTM Nieuws bevestigd, zo meldt de krant. De storing begon om 09.45 uur en het Belgische luchtruim beef in ieder geval tot 14.00 uur gesloten, mogelijk zelfs tot 17.30 uur.

Er zijn tot nu toe ruim 60 vluchten geannuleerd. Op grote hoogte overvliegen (vanaf zo'n 8000 meter) kan wel, omdat dat verkeer daar niet gestuurd wordt door Bergocontrol. Bergocontrol  is verantwoordelijk voor al het vliegverkeer tot 24.500 voet (8000 meter), daarna neemt Eurocontrol de leiding over. Dit betekent dat toestellen die hoger vliegen, bijvoorbeeld langeafstandsvluchten naar de Verenigde Staten, wel over België kunnen vliegen.

Vluchten van en naar Eindhoven worden omgeleid, vooral over Duitsland. Maastricht Aachen Airport meldt dat er tot nu toe geen problemen zijn.

Er is een aantal vluchten naar Nederlandse luchthavens uitgeweken die eigenlijk in België hadden moeten landen. Schiphol heeft er een paar gehad en in Rotterdam is één toestel geland dat Antwerpen als bestemming had. De passagiers worden met bussen naar België gebracht. 

Brussels Airport opende een crisiscentrum voor gestrande reizigers. 

Categorie: