woensdag, 27. mei 2015 - 19:57 Update: 27-05-2015 22:40

Aantal mensen met hoornvliesontsteking neemt toe door vieze zachte lensen

Toename hoornvliesontstekingen door vieze zachte lensen
Foto: fbf

Oogartsen zien steeds vaker mensen met hoornvliesontsteking als gevolg van slecht schoongemaakte zachte lenzen. Deze vormen namelijk een heerlijk nestje voor bacteriën, zo schrijf het AD woensdag.

Ziekenhuizen zien een stijgende trend. Vorig jaar werden er in het VUmc in totaal 80 mensen behandeld voor een hoornvliesontsteking. Maar vorige maand waren er binnen twee weken al vijf gevallen. Volgens de oogartsen zijn het vooral de gebruikers tussen 16  en 28 jaar die het niet zo nauw nemen met het goed schoonmaken van de lenzen met de juiste vloeistof, het op tijd vervangen van de lenzen, altijd 's nachts uitdoen en het regelmatig ontsmetten van het lenzenbakje. Het aantal oogontstekingen neemt ook toe doordat steeds meer mensen hun lenzen online kopen. Bij internetverkoop is er vaak geen duidelijke voorlichting of controle.

Ook het Oogziekenhuis Rotterdam constateert een stijgende trend, zo schrijft de NOS. Vorig jaar werden daar zo'n 500 personen behandeld met hoornvliesontsteking na verkeerd lensgebruik. Vijftig van hen moesten een week in het ziekenhuis blijven, tien hadden zelfs een transplantatie nodig. In vergelijking met vier jaar geleden is dat een toename van 20 of 40 procent.

Het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) benadrukt dat een drager van zachte lenzen altijd gevoeliger is voor ooginfecties dan bijvoorbeeld dragers van harde lenzen. 

Categorie: