donderdag, 28. mei 2015 - 8:26 Update: 28-05-2015 17:19

Maximale hypotheekschuld moet omlaag

'Maximale hypotheekbedrag moet naar 90 procent dalen'
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

Het maximale bedrag dat mensen moeten kunnen lenen voor een huis moet omlaag naar 90 procent van de waarde van dat huis. Dat adviseert het Financieel Stabiliteitscomité (FSC).

Ze pleiten voor een geleidelijke afbouw van de Loan-to-Value (LTV) limiet voor hypotheken met 1%-punt per jaar na 2018 voort te zetten, totdat een niveau van 90% is bereikt.

De reden om het maximale leenbedrag ten opzichte van de waarde van het huis geleidelijk verder te verlagen is dat de LTV’s en de hypotheekschuld in Nederland nog steeds uitzonderlijk hoog liggen. Dit vormt volgens de FSE een risico voor de financiële stabiliteit.

Kwetsbaar

Hoge LTV’s maken de balansen van banken en huishoudens kwetsbaar en gaangepaard met grotere schommelingen in huizenprijzen en de reële economie. Het grote aantal huishoudens waarvan de hypotheek onder water staat illustreert dit. Het reeds ingezette kabinetsbeleid neemt deze risico’s deels weg, maar verdere verlaging van de LTV-limiet is wenselijk zoals ook aangegeven in de kabinetsvisie op de bankensector. Het FSC benadrukt dat flankerend beleid nodig is om de huurmarkt sneller te ontwikkelen.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):