donderdag, 28. mei 2015 - 17:23 Update: 28-05-2015 19:33

'Fuck de koning' zaak geseponeerd

Geen vervolging in 'Fuck de koning' zaak
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Het OM in Amsterdam heeft besloten de strafzaak tegen een 26-jarige Rotterdammer die verdacht werd van belediging van de koning en de koningin te seponeren. Het OM heeft daartoe besloten omdat het ervan uitgaat dat de verdachte zijn uitspraken heeft gedaan ‘binnen de context van het publiek debat’. Daarom zijn de betreffende uitlatingen niet strafbaar.

De verdachte werd op zondag 16 november 2014 aangehouden bij een anti Zwarte Pieten demonstratie die in Amsterdam tegelijk met de – zonder verdere incidenten verlopen – intocht van Sinterklaas plaatsvond. Juist omdat de demonstratie en de intocht van Sinterklaas vlak naast elkaar op hetzelfde moment werden gehouden, hadden de burgemeester, de politiechef en de hoofdofficier van justitie duidelijke afspraken gemaakt om beide evenementen ongestoord te laten verlopen.

Zwijgrecht

Gelet op de strikte tolerantiegrenzen, die op voorhand bij de organisatie van de demonstratie bekend waren, en na overleg met de in de commandokamer aanwezige officier van justitie is de politie tot aanhouding van de man overgegaan. De Rotterdammer heeft zich bij zijn aanhouding niet uitgelaten over de context waarbinnen hij ‘fuck de koning’ riep en tijdens zijn verhoor op het politiebureau heeft hij zich hier ook niet over uitgelaten: hij beriep zich op zijn zwijgrecht.

Slavernijverleden

Op basis van het proces-verbaal van de politie heeft het OM eind november besloten de Rotterdammer een strafbeschikking op te leggen van 500 euro. Nadat de raadsman hiertegen in februari verzet had aangetekend, werd besloten de zaak voor te leggen aan de rechter. Begin mei heeft de raadsman in een brief aan het OM en in de media aangegeven in welk licht de uitlatingen ten aanzien van het Koningshuis moesten worden geïnterpreteerd. Volgens de Rotterdammer legde hij tijdens de demonstratie tegen Zwarte Piet een verband  tussen het slavernijverleden van Nederland,  het koningshuis en racisme.

Nader onderzoek

Vervolgens heeft het OM besloten de dagvaarding in te trekken om dit verder te onderzoeken. Een onderzoek naar het geheel van de uitingen van de Rotterdammer tijdens de demonstratie. Achteraf gezien had dit extra onderzoek eerder verricht moeten zijn, voorafgaand aan het opleggen van de strafbeschikking.

Publiek debat

Inmiddels is dit aanvullend onderzoek wel verricht. De uitspraken die de Rotterdammer en zijn raadsman hebben gedaan over de contextverbondenheid van zijn opmerkingen ten aanzien van het Koningshuis heeft het OM kunnen bevestigen noch weerleggen. Het OM gaat er daarom van uit dat de uitlatingen binnen de context van het publiek debat zijn gedaan en heeft besloten de zaak te seponeren.