vrijdag, 29. mei 2015 - 8:57 Update: 31-05-2015 12:53

Vermindering zware luchtweginfecties kinderen met rookvrije wetgeving

roken
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Maastricht

​Rookvrije wetgeving zorgt voor een aantoonbare vermindering van het aantal kinderen dat met luchtweginfecties in het ziekenhuis wordt opgenomen. Dat blijkt uit onderzoek van kinderarts Jasper Been van het Maastricht UMC+.

De onderzoeker, die tevens werkzaam is aan de universiteit van Edinburgh en het Erasmus MC, onderzocht de invloed van de Engelse rookvrije wetgeving op de gezondheid van kinderen. Om het effect van dergelijke maatregelen in Nederland te bestuderen heeft Been van het Longfonds een persoonsgebonden subsidie voor de komende drie jaar ontvangen.

Met name in de eerste levensjaren zijn kinderen bijzonder vatbaar voor het oplopen van een luchtweginfectie. In de meeste gevallen zijn de klachten mild en gaan vanzelf over. Toch worden er ieder jaar wereldwijd naar schatting zo’n 11,9 miljoen kinderen naar het ziekenhuis gebracht met een ernstige luchtweginfectie. Maar liefst 1,4 miljoen kinderen onder de vijf jaar komen jaarlijks zelfs te overlijden aan de gevolgen van de aandoening. Ongewild meeroken is één van de grote risicofactoren voor kinderen als het gaat om het krijgen van een longziekte. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) pleit daarom voor de invoering van strikte regelgeving en rookvrije zones op werkplekken en in openbare ruimtes. Naleving van de richtlijnen levert volgens het onderzoek dus aantoonbaar resultaat op.

Minder ziekenhuisopnames

In totaal analyseerde Been meer dan anderhalf miljoen ziekenhuisopnames gerelateerd aan een luchtweginfectie tussen 2001 en 2012. Na invoering van de rookvrij wetgeving in Engeland op 1 juli 2007 bleek het percentage kinderen dat werd opgenomen voor een zware luchtweginfectie direct te zijn afgenomen met 3,5 procent. De daaropvolgende jaren daalde het aantal opnamen met nog eens 0,5 procent per jaar. “Dat lijkt misschien weinig”, zegt Been. “Maar in absolute aantallen voorkomt het rookvrije beleid dat jaarlijks zo’n 11.000 kinderen met een infectie in het ziekenhuis belanden. De wetgeving levert dus een direct aantoonbare gezondheidswinst op en daarnaast ook nog een verlaging van de zorgkosten.”

Nederlandse situatie

In vrijwel alle Europese landen geldt een rookverbod voor publieke ruimtes en werkplekken. Toch zijn er onderlinge verschillen in maatregelen. Waar het Britse rookbeleid bekend staat als strikt, is in Nederland in het verleden discussie ontstaan over de wetgeving in de horeca. Om het effect van de Nederlandse rookvrije wetgeving te toetsen heeft Been van het Longfonds onlangs een persoonsgebonden subsidie van ongeveer twee ton ontvangen. Daarmee kan hij de komende drie jaar zijn onderzoek voortzetten. Been: “Dat rookvrije ruimtes de volksgezondheid ten goede komen, is een feit. Studies die dat bevestigen, leveren eens te meer het bewijs dat het belangrijk is om goede rookvrije wetgeving te hebben en te handhaven.”

Categorie:
Provincie:
Tag(s):