vrijdag, 29. mei 2015 - 14:41 Update: 29-05-2015 14:46

CBS:9000 bijstandsuitkeringen erbij in eerste kwartaal

CBS:9000 bijstandsuitkeringen erbij in eerste kwartaal
Foto: Archief EHF
Den Haag

In het eerste kwartaal van dit jaar zijn er 9.000 personen met een bijstandsuitkering bijgekomen. ‘De stijging deed zich voor in alle leeftijdsgroepen’, meldt het CBS vrijdag.

Participatiewet en wintereffect

De toename in het eerste kwartaal van 2015 was iets groter dan in het laatste kwartaal van 2014. Dit houdt onder andere verband met de invoering van de Participatiewet per 1 januari 2015. Deze wet vervangt de Wet werk en bijstand (WWB), de Wet sociale werkvoorziening (WSW) en een groot deel van de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wajong). 

Met de Participatiewet komen alleen jongeren die duurzaam en volledig arbeidsongeschikt zijn nog in aanmerking voor een Wajong-uitkering. De andere jonggehandicapten hebben recht op bijstand, als zij voldoen aan de voorwaarden. De invoering van de Participatiewet zorgt voor een extra stroom (gehandicapte) jongeren naar de bijstand. Het is nog niet bekend hoe groot deze groep is.

Wintereffect

In het eerste kwartaal speelt ook het zogeheten wintereffect een rol. In dit seizoen 
komen doorgaans meer mensen in de bijstand en verlaten minder mensen de uitkering.

Met bijstand minder makkelijk weer aan het werk

Dat het aantal personen met bijstand in het eerste kwartaal van 2015 verder is gestegen laat zien dat het herstel van arbeidsmarkt nog niet duidelijk zichtbaar is in de bijstand. 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):