vrijdag, 29. mei 2015 - 15:09 Update: 29-05-2015 16:31

Bacteriën spelen soms een rol bij ontstaan kanker

Bacteriën spelen soms een rol bij ontstaan kanker
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Er bestaan al een tijdje vermoedens dat ook bacteriën soms een rol spelen bij het ontstaan van kanker. Maar het harde biologische bewijs hiervoor ontbrak.

De onderzoeksgroep van prof. dr. Sjaak Neefjes van het Antoni van Leeuwenhoek levert nu voor het eerst zulk hard bewijs. Zijn groep toonde aan dat de bacterie Salmonella Typhi betrokken is bij het ontstaan van galblaaskanker. Hun resultaten verschenen op 28 mei in het wetenschappelijke tijdschrift Cell Host & Microbe. 

Buiktyfus

Galblaaskanker is in ons land vrij zeldzaam. Maar in India en Pakistan komt het wel vaak voor. Elk jaar krijgen zo'n 300.000 mensen in deze landen te maken met de ziekte. Er is nog een aandoening die in deze landen veel vaker voorkomt dan in Nederland: buiktyfus. Deze besmettelijke ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Salmonella Typhi. 

Een klein deel van de mensen die ermee besmet wordt, krijgt een chronische infectie waarbij de bacterie zich nestelt in hun galblaas. Zelf hebben ze hier niet per se last van, maar mensen met zo'n chronische tyfus-infectie kunnen wel anderen besmetten. En: ze blijken zelf een sterk verhoogde kans te hebben op galblaaskanker.

Toeval, of niet?

Kankeronderzoekers vermoeden daarom al een tijdje dat die hoge incidentie van galblaaskanker in India en Pakistan te maken heeft met die tyfus-bacterie. Maar ook andere zaken zoals galstenen zouden een rol kunnen spelen. 

Om iets aan de ziekte te kunnen doen, is het daarom belangrijk aan te tonen dan wel uit te sluiten dat Salmonella kanker kan veroorzaken.  De onderzoeksgroep van Sjaak Neefjes heeft nu aangetoond dat infectie met Salmonella-bacteriën inderdaad een gewone cel in kankercellen kan veranderen.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):