vrijdag, 29. mei 2015 - 16:13 Update: 29-05-2015 20:12

'Externe consultant ontving 7.000,- euro van Bombardier voor lekken informatie'

NS:externe consultant kreeg 7.000,- euro smeergeld voor vertrouwelijke informatie
Foto: Archief EHF
Utrecht

Uit onderzoek is gebleken dat een externe consultant medio 2012 vertrouwelijke informatie heeft verstrekt aan een medewerker van Bombardier. De consultant heeft hiervoor 7.000 euro aan smeergeld voor ontvangen. Dit meldt de NS vrijdag.

‘Uit het onderzoek zijn geen aanwijzingen naar voren gekomen dat de consultant andere betalingen heeft ontvangen van Bombardier of van andere NS-leveranciers. Tevens is niet gebleken dat de consultant zich anderszins niet integer heeft gedragen gedurende de tijd dat hij bij NS betrokken was’, aldus de NS. 

Dit geldt ook voor de periode dat de consultant, als NS-medewerker en later als extern consultant, betrokken was bij de aankoop van de V250 trein van AnsaldoBreda. De resultaten van het NS-onderzoek hebben geen consequenties voor afgeronde of lopende materieelverwervingsprojecten.

De consultant was in 2012 ten tijde van de geconstateerde onregelmatigheden via zijn adviesbureau als leverancier verbonden aan enkele NS-onderdelen. Het verstrekken van de vertrouwelijke informatie vond plaats ten tijde van de aanbesteding van de Sprinter Nieuwe Generatie (SNG) door NS. 

Op basis van de bevindingen in het onderzoek concludeert NS dat deze niet van invloed zijn geweest op de aanbesteding. Bombardier heeft niet meegedaan aan deze aanbesteding.