vrijdag, 29. mei 2015 - 17:52 Update: 30-05-2015 12:55

Blatter herkozen tot voorzitter FIFA, Prins Ali trekt zich terug

Wordt het Prins Ali of toch Blatter?
Foto: Archief EHF
Zurich/Zwitserland

(Elfvoetbal/BlikopNieuws) De FIFA-Verkiezingen zijn ten einde. Blatter kan ondanks het feit dat hij in de eerste stemronde niet over voldoende steun beschikte om door te gaan, toch opgelucht adem halen na een week vol tegenwind. Tegenkandidaat Prins Ali heeft zojuist bekend gemaakt zich terug te trekken en daarmee af te zien van een tweede stemronde.

De keuzes die Blatter maakte met het oog op het behouden en zelfs vergroten van zijn macht zijn even omstreden als geniaal. Als geen ander begrijpt de 79-jarige Zwitser aan welke touwtjes hij moet trekken om de marionetten naar zijn zin te laten dansen.

Als de voorbije jaren iets geleerd hebben, dan is het wel dat die touwtjes niet uitkomen bij de Europese bonden. Met 209 nationale bonden aangesloten bij de FIFA en daarom ook 209 stemmen die uitgebracht zullen worden bij de presidentsverkiezingen van vrijdag, heeft Blatter Europa niet nodig.

Alle stemmen wegen immers even zwaar. De steun van Tuvalu is exact even belangrijk als de steun van Engeland of Duitsland. Zolang hij het alle voetbaldwergen van de wereld naar de zin maakt heeft Blatter dus niets te vrezen van de landen die het meeste geld in het Zwitserse laatje brengen.

De toewijzingen van de WK's van 2018 en 2022 aan respectievelijk Rusland en Qatar onderschreven het succes van Blatters weldoordachte plan. Het zijn niet langer de Europese landen die de dienst uitmaken.

Blatter kent de spelregels als de beste en steekt geen onnodige energie in het bekeren van de Europese landen. Liever vliegt hij de wereld over om een bezoek te brengen aan allerhande exotische oorden om zich daar van zijn meest charmante kant te laten zien. Terwijl hij dan zijn enthousiaste plannen ontvouwt en een aardig potje uitdeelt voor ontwikkeling hangen zijn gastheren aan zijn lippen. Verkocht.

Zo vergeleken hoogwaardigheidsbekleders van de Centraal-Amerikaanse voetbalbond Blatter onlangs met Jezus en Nelson Mandela. Alles om Herr Sepp te paaien. Het zijn diezelfde hoogwaardigheidsbekleders die vrijdag naar de stembus lopen. 

Categorie:
Tag(s):