zaterdag, 30. mei 2015 - 10:01 Update: 31-05-2015 16:59

Ouderen kunnen woning niet aanpassen met overwaarde woning

ANBO: Overwaarde vrijmaken voor woningaanpassing lukt niet
Foto: Archief EHF
Woerden

Eén op de vier (23%) onderzochte senioren die overwaarde op de woning vrij wil maken én op dit moment de woning wil aanpassen, loopt tegen financieringsproblemen aan. Dat blijkt uit onderzoek van seniorenorganisatie ANBO onder ruim 8.000 senioren.

Liane den Haan, ANBO-directeur: “Om langer thuis te kunnen blijven wonen willen veel senioren met een eigen huis woningaanpassingen doorvoeren. Maar vaak zit de financiële ruimte voor aanpassingen ‘in de stenen’. Er zijn onvoldoende mogelijkheden om overwaarde op het huis om te zetten in financiering. Dat vindt ANBO een gemiste kans.”

Overwaarde omzetten in krediet

Maar liefst acht op de tien (83%) van de onderzochte senior woningbezitters met een hypotheek hebben overwaarde op hun huis. Men heeft het huis in gunstige tijden kunnen kopen en bij verkoop zou het meer opleveren dan het heeft gekost. Drie op de tien (29%) deelnemers met overwaarde op hun woning zou deze graag vrijmaken.

Den Haan: “Dat dit meestal niet lukt heeft te maken met de inkomenstoets. Banken kijken naar het inkomen en als dat te laag is houdt het op, zelfs als er een paar ton overwaarde is. De belangrijkste reden van deelnemers om deze overwaarde in krediet om te zetten is het bekostigen van woningaanpassingen (68%). Maar ook een aanvulling op het pensioen (35%) en het financieren van zorgbehoeften (33%) worden genoemd.”