zaterdag, 30. mei 2015 - 10:12 Update: 31-05-2015 10:26

'UWV deelt per 1 juli geen boetes meer uit aan fraudeurs'

'UWV gaat per 1 juli niet meer achter fraudeurs aan'
Foto: RVD
Amsterdam

De uitkeringsinstantie UWV gaat per 1 juli niet meer achter fraudeurs aan. Mensen die in de Ziektewet zitten of een WW-uitkering hebben, kunnen per 1 juli informatie over inkomsten achterhouden zonder dat dat consequenties heeft.

Het UWV heeft met instemming van minister Asscher van Sociale Zaken besloten niet meer achter deze fraudezaken aan te gaan. Dit schrijft Trouw zaterdag. Het UVW wil niet langer mensen straffen omdat ze een foutje maken. Volgens de instantie frauderen maar weinig mensen met hun werkeloosheids- of Ziektewetuitkering. Maar dat betekent dat er ook aan mensen die opzettelijk informatie achterhouden straks geen boetes meer worden uitgedeeld.

UWV in de krant: 'Als het om grote bedragen gaat, gaan we een stevig gesprek voeren, maar nee, geen boete uitschrijven.' Maar mensen met een WW-uitkering of een Ziektewetuitkering die er zwart bij werken, blijft het UWV wel beboeten.

Het besluit van het UWV heeft te maken met het nieuwe automatiseringssysteem. Mensen moeten dan sowieso elke maand opgeven of er veranderingen zijn in hun leefsituatie, anders krijgen ze helemaal geen uitkering. Het computersysteem van het UWV gaat maandelijks de gegevens die hun cliënten opgeven vergelijken met deze looninformatie en met de informatie van de Belastingdienst en gemeenten. Zo kan het UWV snel verschillen ontdekken en deze terugvorderen.

De politiek is hier nog niet zo van overtuigd.  SP-Kamerlid Paul Ulenbelt in de krant: 'Het zou me verbazen als het UWV een waterdicht computersysteem heeft ontwikkeld. Dat zou een unicum zijn.'

Provincie:
Tag(s):