zaterdag, 30. mei 2015 - 11:02 Update: 31-05-2015 10:46

PvdA wil opheldering over 'geheime afspraken' PostNL en Belastingdienst

PostNL maakte geheime afspraken met de Belastingdienst
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

PostNL zou al jarenlang geheime afspraken met de Belastingdienst maken om pakketbezorgers fiscaal gunstig te laten werken. Dit schrijft de Volkskrant zaterdag.

Volgens de krant wordt het merendeel van de bezorgers als zzp'ers beschouwd, waardoor het bedrijf miljoenen aan premies en belastingen bespaard. Daarnaast loopt het bedrijf geen risico als een kleine zelfstandige ziek wordt of minder presteert.

De pakjesbezorgers krijgen door de afspraken toch de belastingvoordelen van een zelfstandige, terwijl ze maar één opdrachtgever hebben. PvdA-parlementariër John Kerstens keurt de hele gang van zaken af en ontkent de zogenaamde voordelen voor de zzp'ers.. Tegenover de NOS zegt hij :'Deze bezorgers heten zelfstandigen maar hebben eigenlijk niets te zeggen, zijn verplicht een bestelbusje aan te schaffen en mogen hun werk niet zelf indelen.'

Volgens Kerstens zijn de zzp'ers die PostNL inzet 'eigenlijk gewoon werknemers die een vast dienstverband verdienen', zo schrijft de omroep. Dat zou ook blijken uit het feit dat de bezorgers als zelfstandig ondernemers vorig jaar nog staakten voor een betere betaling.' PvdA-Kamerlid John Kerstens wil dinsdag in de Tweede Kamer opheldering van staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën.

PostNL laat weten dat de afspraken met de Belastingdienst 'volledig binnen de kaders van wet- en regelgeving waren en gericht op het verminderen van de administratieve lastendruk.'

Provincie: