zaterdag, 30. mei 2015 - 13:17 Update: 01-06-2015 16:04

Meer dan 7000 bezoekers tijdens Nationale Huidkankerdag

Foto van zonnebrand smeren | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Groningen

Het was zaterdag Nationale Huidkankerdag. Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker.

De Nationale Huidkankerdag was niet alleen gericht op preventie en voorlichting, maar ook op het opsporen van huidkanker, want een vroege opsporing en behandeling vergroot de kans op genezing. Daarom hebben meer dan 7000 bezoekers van de Huidkankerdag hun huid laten controleren op verdachte plekjes door de ruim 200 deelnemende dermatologen. Dit schrijft Gezondheidsplein.nl.

In de afgelopen 20 jaar is het aantal mensen met huidkanker meer dan verdubbeld en per jaar komen er zo'n 53.000 nieuwe gevallen van huidkanker bij. Bij 5600 gevallen ging het om melanomen. Dat is de meest agressieve vorm van huidkanker. Vorig jaar werden tijdens de Huidkankerdag 70 melanomen opgespoord.

Om huidkanker te voorkomen is veel en vaak smeren nodig, het liefst met een hoge factor. Dermatoloog Jorrit Terra, verbonden aan de het UMCG in Groningen en één van de organisatoren van Huidkankerdag in de Telegraaf: 'Hoewel bekend is dat overmatig veel zon de huid beschadigt, veroudert en huidkanker kan veroorzaken, smeren Nederlanders zich nog niet goed genoeg in.' Jaarlijks sterven er ongeveer duizend mensen door een melanoom.

Categorie: