zaterdag, 30. mei 2015 - 16:15 Update: 30-05-2015 16:50

Weerplaza: kans op hittegolf neemt toe

Weerplaza: kans op hittegolf neemt toe
Utrecht

Volgens de weermodellen komt er in de loop van de volgende week (sub)tropische lucht vanuit Noord-Afrika naar onze omgeving.

Het zal dan zomers tot tropisch warm worden en de kans op een hittegolf neemt toe. Dit schrijft meteoroloog Ben Lankamp van Weerplaza.nl op de site.

Naar verwachting zal komende donderdag een hogedrukgebied boven Scandinavië liggen en zal de wind van zuidwest naar oost draaien. Hierdoor kan warme lucht uit Noord-Afrika en Zuidwest-Europa naar ons gebied stromen. Donderdag zal er daarom al veel zon zijn met een maximum tussen de 20 en 25 graden.

Vrijdag wordt het gemiddeld zo'n 27 graden, maar lokaal kan de temperatuur al oplopen naar 30 graden. Dat geldt dan vooral voor het zuiden en het zuidoosten. In het weekeinde gaat een tropische dag op heel veel plaatsen lukken, met gemiddeld 30 of 31 graden in het midden van het land. Op de Wadden is het minder warm, rond 25 graden, maar in het zuiden juist warmer: mogelijk wordt 33 graden gehaald. Lankamp: 'Het spreekt voor zich dat het weerbeeld voor het grootste deel bestaat uit zonneschijn.'

Eind van de week zal de zon dus overheersen, maar  vanaf zondag wordt de lucht weer instabieler en neemt de kans op een regen- of onweersbui toe.

Lankamp over de hittegolf: 'Om te spreken van een hittegolf, moet het tenminste vijf dagen achtereen 25 graden of meer worden, waarbij op drie dagen ook 30 graden gehaald wordt. Voor een landelijke hittegolf geldt dan ook nog dat dit allemaal gemeten moet worden bij het KNMI in De Bilt. Zoals gezegd krijgen we vanaf vrijdag een reeks van zomerse dagen, waarbij zaterdag en zondag ook al redelijk vast staan als tropische dag. Daarmee neemt de kans op een hittegolf duidelijk toe.'

Provincie:
Tag(s):