zondag, 31. mei 2015 - 22:27 Update: 01-06-2015 9:28

'Rusland heeft satellietbeelden gemanipuleerd na crash MH17'

'Rusland manipuleerde satellietbeeld na crash MH17'
Foto: Bellingcat

Rusland heeft satellietbeelden gemanipuleerd die door hen zijn vrijgegeven na de crash van de MH17 van Malysia Airlines, die vorig jaar werd neergeschoten boven Oekraïens grondgebied. Dat beweert het Britse onderzoekscollectief Bellingcat zondag.

Bellingcat is een onderzoekscollectief van onderzoeksjournalisten door en voor de burger en opgericht door de Britse journalist Eliot Higgins en is gehuisvest in het Engelse Leicester. Bellingcat maakt gebruik van open source onderzoeken tools en technieken.

In haar laatste rapport heeft Bellingcat de forensische analyse toegepast op satellietbeelden die destijds zijn vrijgegeven door het Russische ministerie van Defensie vlak na de crash van MH17. 

Vergelijken met beelden Google Earth

Het onderzoek van Bellingcat toont aan dat Rusland ten onrechte heeft beweerd dat de oorspronkelijke satellietbeelden van juni 2014 van 14 juli en 17 juli waren. Bellingcat vergeleek door middel van open source informatie de door Rusland gemanipuleerde nep-beelden met de echte satellietbeelden van Google Earth.  
Het Russische ministerie van Defensie verklaarde op de persconferentie dat op de satellietfoto's activiteiten zijn te zien van Oekraïense luchtverdediging op de dag dat MH17 werd neergeschoten.

Uit onderzoek door Bellingcat blijkt ook dat satellietfoto's gedeeltelijk zijn bewerkt. De Buk lanceerinstallatie die geschoten zou hebben, is verwijderd en de raketten die wel op de foto staan, zouden achteraf middels fotobewerking zijn toegevoegd.

Lees alles over:
Categorie: