maandag, 1. juni 2015 - 9:16 Update: 01-06-2015 10:13

Europese bonden stemmen toch op Blatter

Europese bonden stemmen toch op Blatter
Foto: Fifa

Veel lidstaten van de Europese voetbalbond UEFA hebben vrijdag toch op FIfa-preses Sepp Blatter gestemd.

Dit ondanks dat de voorzitter van de bond vorige week nadrukkelijk had aangedrongen op het vertrek van Blatter. Dit meldt de Volkskrant. Er zijn 54 landen bij de UEFA aangesloten. De bond had toezeggingen van 45 tot 50 bondsvoorzitters dat ze op prins Ali zouden stemmen. Maar zeker een derde van de landen heeft toen het erop aankwam toch op Blatter gestemd.

Dit hebben bondsofficials van drie Europese landen aan de krant laten weten. Volgens de drie officials, die zelf op Blatter stemden, werd er door de top van de UEFA druk uitgeoefend om niet op Blatter te stemmen. De UEFA wilde Blatter weghebben.

Vooral Oost-Europese landen hebben de oproep van de UEFA-bazen naast zich neergelegd en op Blatter gestemd. Maar Blatter kreeg ook de voorkeur van IJsland, Spanje en Frankrijk. Ali kreeg 73 stemmen en Blatter 133. Het verschil tussen de presidentskandidaten was zo groot dat Ali afzag van een tweede stemronde. Daar had hij recht op omdat Blatter geen twee derde meerderheid haalde.

Blatter haalde in het weekeinde meteen keihard uit naar Europa met zijn 'Ik vergeef iedereen, maar ik vergeet niet'. Voor hem is het duidelijk dat het oppakken van de zeven topofficials van de voetbalbond door de FBI, twee dagen voor het congres, geen toeval is. In de krant zegt hij:  'Er zijn aanwijzingen die niet liegen. De Amerikanen waren kandidaat om het WK van 2022 te organiseren en zij hebben verloren. Laten we ook niet vergeten dat de VS de voornaamste sponsor zijn van Jordanië, waar mijn tegenstander vandaan komt. Deze hele affaire stinkt.'

Categorie:
Tag(s):