maandag, 1. juni 2015 - 14:30 Update: 01-06-2015 21:38

Hollandse Nieuwe nog niet vet genoeg, veiling eerste vaatje uitgesteld

Hollandse Nieuwe laat nog even op zich wachten
Foto: fbf
Den Haag

Maandag heeft het Nederlands Visbureau bekengemaakt dat de start van het haringseizoen op 10 juni niet haalbaar is en zal moeten worden uitgesteld naar donderdag 18 juni.

De haringgroothandel heeft hiertoe besloten nadat de aanvoerders in Scandinavië de eerste aanvoer haring nog niet van de juiste kwaliteit beoordeelden om tot Hollandse Nieuwe te verwerken. Met een paar dagen zon in het vooruitzicht zal de productie volgende week kunnen starten.

Eerste vaatje 17 juni onder de hamer

De veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe, welke traditioneel als startschot van het seizoen wordt georganiseerd, zal niet op 9 juni plaatsvinden, maar op woensdag 17 juni a.s. Het is voor de derde keer in de geschiedenis dat de veiling van het eerste vaatje niet op de geplande datum voortgang kan vinden. Eerder gebeurde dit al in 2006 en recent in 2013. 

Het matige weer dit voorjaar is de boosdoener. Door het ontbreken van voldoende zonlicht ontwikkelt de groei van plankton, het voedsel voor de haring, zich laat. Plankton is van grote invloed op de groei van de haring. Voor een goede Hollandse Nieuwe is een haring nodig die het juiste voedsel in zijn maag heeft en een goed vetpercentage heeft. 

De haringen die tot nu toe zijn gevangen hebben wel voldoende voedsel in hun maag, maar dit is nog niet omgezet in vet. Slechts enkele dagen zon is voldoende voor de haring om zich tot een geschikte haring te ontwikkelen voor verwerking tot Hollandse Nieuwe.