maandag, 1. juni 2015 - 15:37 Update: 01-06-2015 16:23

Injectie van 135 miljoen euro voor ontwikkeling 'supercomputer'

Financiële injectie van 135 miljoen euro voor quantumcomputers
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Het kabinet trekt de komende 10 jaar, samen met kennisinstellingen, 135 miljoen euro uit voor de ontwikkeling van supercomputers met exponentiële rekenkracht, de zogenaamde quantumcomputers. Dit heeft het ministerie van Economische Zaken maandagmiddag bekendgemaakt.

Met deze investering wil het kabinet de leidende positie van het Nederlandse instituut voor quantumtechnologie, QuTech uit Delft, verder versterken. Zo kunnen Nederlandse bedrijven en wetenschappers snel profiteren van de kansen die deze technologie biedt. 

Minister Henk Kamp (EZ) en minister Jet Bussemaker (OCW) ondertekenen vandaag hiervoor een overeenkomst met vertegenwoordigers van TU Delft, TNO, NWO en Topsector HTSM.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken: “De volgende generatie supercomputers biedt kansen voor Nederlandse bedrijven om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen. Om die mogelijkheden hier in plaats van elders tot wasdom te laten komen, zijn lange termijn investeringen noodzakelijk. Alleen dan kan onze economie optimaal profiteren van de voordelen van quantumtechnologie, zoals betere databeveiliging en meer rekenkracht.”

Minister Jet Bussemaker van OCW: "Het is belangrijk dat door dit commitment en door de lange termijn investeringen Nederland wetenschappelijk gezien zijn plaats in de quantummechanica kan behouden en zelfs uitbouwen. Grote wetenschappers blijven hierdoor behouden voor Nederland en talenten worden aangetrokken om hun talenten hier en op dit fascinerende terrein in te zetten."

Categorie:
Provincie:
Tag(s):