maandag, 1. juni 2015 - 19:40 Update: 02-06-2015 19:04

''Politie gaat boekje te buiten om achtervolgingen te voorkomen''

foto van rijbewijs | fbf
Foto: fbf
Uithoorn

Bij verkeerscontroles op brom- of snorfietsen of scooters hanteren agenten steeds vaker bij een staande houding de procedure om een rijbewijs tijdelijk in te nemen.

De reden hiervoor is om zo te voorkomen dat de ''verdachte'' de spat neemt.

Het gebeurt regelmatig dat vooral jongeren op brom- of snorfietsen of scooters na een staande houding zich alsnog uit de ''voeten'' weten te maken voor oom agent. Soms gebeurt dat tijdens een algemene controle of een geordineerde grote bromfietscontrole.

Vorige week zette een motorrijder van de politie Amsterdam/Amstelland twee bromfietsers aan de kant. Beiden moesten hun rijbewijs afgeven die in de binnenzak van de motoragent verdween. Het tweetal werd opgedragen te agent te volgen naar het bureau voor een rollerbanktest. Een van de brommers liep inderdaad te hard, de andere brommer was niks mis. Beide kregen na de test hun rijbewijs netjes terug en de ander een bekeuring.

Bij de navraag door BlikopNieuws.nl bij het Openbaar Ministerie in Utrecht van het Parket Centrale Verwerking, blijkt bij een dergelijke situatie dat een agent wel om een rijbewijs mag vragen, maar deze ook weer terug moet geven na het inzien. Volgens een woordvoerder van het OM was er ''geen reden of aanleiding om het rijbewijs in te nemen''.

Conclusie: Bij een staande houding waarbij geen strafbaar feit is geconstateerd, mag een agent niet een rijbewijs in gijzeling nemen. 

Provincie:
Blik op 112: