dinsdag, 2. juni 2015 - 14:16

Zaans Museum heeft topstuk van Monet

Zaans Museum heeft topstuk van Monet
Zaandam

Dinsdag 2 juni 2015 is het exact 144 jaar geleden dat de Franse schilder Claude Monet (1840-1926) voet aan wal zette in Zaandam. Samen met vrouw en kind verbleef de wereldberoemde Franse schilder vier maanden in Zaandam. Het Zaanse landschap, de molens, rivier de Zaan en de houten huizen boeiden Monet zo dat hij er vijfentwintig werken schilderde. Het Zaans Museum is bijzonder trots één van die doeken te hebben aangekocht: De Voorzaan en de Westerhem (1871)

Voor het Zaans Museum is de aankoop van groot belang. Directeur Jan Hovers: ‘Dit werk typeert als geen ander het Hollandse landschap dat je eigenlijk alleen nog bij het Zaans Museum op de Zaanse Schans ziet. Het verleidde Monet destijds tot een bezoek aan de Zaanstreek, zoals het tegenwoordig nationale en internationale bezoekers verleidt.’

Met de verwerving van het belangwekkende schilderij is het Zaans Museum het derde museum in Nederland met een Zaanse Monet in de collectie. Van de vijfentwintig Zaanse werken waren er tot nu slechts twee in Nederland: in de collectie van het Van Gogh Museum en Kröller-Müller Museum.

De komende maanden zal het Zaans Museum enkele kleine restauraties aan het werk verrichten. Eind 2015 wordt het werk in de vaste presentatie het Zaans Museum opgenomen, aangevuld met het verhaal over het verblijf van Claude Monet in de Zaanstreek en de werken die hij hier schilderde.
De aankoop van De Voorzaan en de Westerhem is mede mogelijk gemaakt dankzij de immateriële en materiële steun van de Vereniging Rembrandt (en haar BankGiro Loterij Aankoopfonds en haar Claude Monet Fonds) die met een schenking van 50% van het aankoopbedrag het fundament legde voor de duurste aankoop uit de geschiedenis van het Zaans Museum.