woensdag, 3. juni 2015 - 11:40 Update: 03-06-2015 15:31

Interpol plaatst zes FIFA-officials op rode opsporingslijst

FIFA-officials op lijst Interpol
Foto: Europol
VS

(ElfVoetbal/BlikopNieuws) Zes personen die worden verdacht van betrokkenheid bij het omkoopschandaal bij de FIFA, zijn door de internationale politieorganisatie Interpol op de zogenoemde rode lijst geplaatst.

Tegen het quintet verdachten loopt een arrestatiebevel in een bepaald land. Interpol heeft de lijst naar buiten gebracht naar eigen zeggen op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten. De grootste naam is Jack Warner, de voormalig vice-voorzitter van de FIFA uit Trinidad en Tobago en bestuurder van de CONCACAF, de voetbalbond voor Noord- en Midden-Amerika.

Steekpenningen

Hij gaf zich woensdag aan bij de politie nadat naar buiten kwam dat hij werd gezocht in de Verenigde Staten. De voormalige FIFA-topman zou zo'n 10 miljoen dollar, omgerekend 9 miljoen euro, aan steekpenningen hebben aangenomen van de regering in Zuid-Afrika. In ruil daarvoor zou zijn stem naar dat land zijn uitgegaan bij het toewijzen van het WK voetbal van 2010.

Warner reageerde door te melden dat hij onschuldig was en hij vier jaar geleden alles, wat met voetbal te maken heeft, achter zich heeft gelaten. Hij kwam op borgtocht vrij, maar wordt nu weer gezocht. Ook Nicolás Leon uit Paraguay staat op de woensdag gepubliceerde lijst. Hij was als voorzitter van de Zuid-Amerikaanse voetbalbond CONMEBOL lid van het dagelijks bestuur van de FIFA.

Zuid-Amerikaanse bestuursleden

De vier anderen zijn Zuid-Amerikaanse bestuursleden van sportmarketingbedrijven. Te weten Alejandro Burzaco (sportmarketing), Hugo Jinkis en Mariano Jinkis (sportmarketing) en José Margulies (mediawereld). Drie Argentijnen. Margulies is een Braziliaan en directeur van Valente Corp. en Somerton Ltd., grote tv-stations. 

Interpol kan landen niet verplichten om mensen op te pakken. Bovendien is er geen internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd tegen het zestal. Maar dat de heren nu lekker over straat zullen gaan... we betwijfelen dat.

Categorie: