woensdag, 3. juni 2015 - 12:17 Update: 03-06-2015 14:11

ACM:NS benadeelde Veolia in aanloop aanbesteding'

foto van spoor | fbf
Foto: fbf
Utrecht

NS heeft de Spoorwegwet overtreden door Veolia te benadelen voorafgaand aan de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) geconcludeerd na een klacht van Veolia.

ACM heeft dit besluit al op 6 maart genomen. De NS had bij de rechter gevraagd om de publicatie te verbieden, maar verzet zich nu niet langer tegen publicatie.

NS werkte onvoldoende mee

Om in de aanbesteding een concurrerende inschrijving te kunnen doen, heeft Veolia diensten van NS nodig. NS werkte onvoldoende mee aan verzoeken van Veolia om diensten zoals kaartautomaten, servicebalies en pauzelocaties voor personeel te mogen gebruiken. De Spoorwegwet verplicht NS voor het gebruik van deze diensten een redelijk aanbod aan concurrenten te doen. NS deed de aanbiedingen soms te laat of soms geheel niet.

Andere delen van het aanbod van NS waren zo vrijblijvend dat Veolia ze niet kon gebruiken voor de aanbesteding. Bovendien speelde NS concurrentiegevoelige informatie van Veolia over het gebruik van diensten en het tijdelijk gebruik van treinen door aan haar dochteronderneming Abellio, die ook aan de aanbesteding meedeed. Met die informatie kon Abellio een oneerlijke voorsprong krijgen op de andere deelnemers aan de aanbesteding.

In dit besluit laat ACM zich niet uit over machtsmisbruik of mogelijke andere overtredingen van NS. Het onderzoek daarnaar is nog niet afgerond. ACM beslist in dat kader later over het opleggen van eventuele boetes.

Provincie:
Tag(s):