woensdag, 3. juni 2015 - 13:48 Update: 03-06-2015 18:50

Burgemeester Utrecht nieuwe voorzitter VNG

Utrechtse burgemeester Jan van Zanen gekozen als voorzitter VNG
Foto: Archief EHF
Utrecht/Den Haag

Jan van Zanen, burgemeester van Utrecht, is woensdag door de leden van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gekozen als nieuwe voorzitter van de VNG.

‘Dat gebeurde tijdens de Algemene Ledenvergadering van de VNG in Apeldoorn. Op het congres nam Annemarie Jorritsma na acht jaar afscheid als voorzitter’, meldt de VNG woensdag.

Jan van Zanen (1961) zat van 1990 tot 2002 voor de VVD in de gemeenteraad van Utrecht. Van 1998 tot 2005 was hij wethouder financiën, economische zaken en openbare ruimte van Utrecht. Van 2005 tot en met 2013 was hij burgemeester van Amstelveen. Sinds 1 januari 2014 is hij burgemeester van Utrecht. Jan van Zanen is gehuwd en heeft twee kinderen.

De eerste toespraak van Jan van Zanen als VNG-voorzitter had hetzelfde thema als het congres: dichtbij, dialoog en democratie. Zijn ambitie is om de focus van de VNG - naast belangenbehartiging - te leggen op 'excellente uitvoering' door krachtige gemeenten. 

Ook wil Jan van Zanen de 'democratische verarming' tegengaan. 'We gaan de lokale democratie versterken, dat is onze belangrijkste opgave voor de komende jaren. De Gemeente 2020 draait om het leveren van maatschappelijke meerwaarde voor de samenleving. De samenleving is immers ons bestaansrecht.'

Provincie:
Tag(s):