woensdag, 3. juni 2015 - 15:55 Update: 03-06-2015 21:47

Nagenoeg alle Nederlanders binnen 45 minuten op spoedeisende hulp

Nagenoeg alle Nederlanders binnen 3 kwartier op spoedeisende hulp
Foto: EHF
Bilthoven

Spoedeisende hulp (SEH) of een ziekenhuis met acute verloskunde is voor 99,8 procent van de inwoners van Nederland binnen 45 minuten bereikbaar. Dit meldt het RIVM na analyse.

Het RIVM heeft gedetailleerd in beeld heeft gebracht welke ziekenhuizen in Nederland zowel overdag als ’s nachts spoedeisende hulp bieden. Dit is ook voor de acute verloskunde gedaan.

Sinds de vorige bereikbaarheidsanalyse in 2013 zijn drie spoedeisende hulpafdelingen van ziekenhuizen gesloten. Als gevolg hiervan is één ziekenhuis extra als 'gevoelig' aangewezen, en zijn er nu negen 'gevoelige' ziekenhuizen. 

Als een gevoelig ziekenhuis wordt gesloten, neemt het aantal mensen toe dat er langer dan 45 minuten over doet om een SEH te bereiken. Ziekenhuizen mogen daarom alleen stoppen met het aanbieden van acute zorg als de bereikbaarheid van zorg daardoor niet verslechtert. 

De richtlijn van 45 minuten betreft de tijd waarin een ambulance naar de plaats van een incident rijdt, de patiënt in de ambulance overbrengt en vervoert naar het dichtstbijzijnde SEH. 

Categorie:
Provincie: