woensdag, 3. juni 2015 - 17:33 Update: 03-06-2015 21:46

KNVB bekijkt mogelijkheden uitbreiding staantribunes

KNVB onderzoekt mogelijkheden uitbreiding staantribunes
Foto: Archief EHF
Zeist

(Elfvoetbal/BlikopNieuws) De KNVB wil staantribunes vaker toestaan. De Nederlandse voetbalbond onderzoekt in ieder geval de mogelijkheden om de regelgeving voor staantribunes aan te passen.

Op dit moment is staan beperkt mogelijk in sommige stadions in Nederland. Er worden bij enkele clubs staantribunes gedoogd. Zo heeft Go Ahead Eagles sinds januari 2014 een staantribune van 2.400 plaatsen en verhoogde De Graafschap de Engelse sfeer op Stadion De Vijverberg met de terugkeer van staanplaatsen. Ook NEC en NAC Breda hebben staantribunes.

De wens van supporters om staand de wedstrijden te volgen, neemt echter steeds meer toe. De voetbalbond kijkt met interesse naar Duitsland, waar alle stadions grote staanvakken hebben die vaak voorzien zijn van klapstoeltjes, waardoor het staan veiliger is dan op een normale zittribune. Dat blijkt uit een onderzoek in het eerste nummer van Staantribune, een magazine over voetbalcultuur dat deze week is verschenen.

Hillsborough

Mondiaal werden staantribunes in de ban gedaan na de beruchte Hillsboroughramp op 15 april 1989. Toen werden 96 fans van Liverpool doodgedrukt in Sheffield toen er net voor de aftrap van de halve finale van de FA Cup tegen Nottingham Forest paniek uitbrak en supporters geen kant op konden.

Naar aanleiding van deze ramp werden in Engeland alle hekken in de stadions verwijderd en de staanplaatsen vervangen door zitplaatsen. Stadions op het vasteland van Europa volgden niet veel later.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):