woensdag, 3. juni 2015 - 23:02

'Het is erop of eronder voor Griekenland'

'Het is erop of eronder voor Griekenland'
Foto: Archief EHF
Brussel

De Griekse premier is in Brussel in een cruciaal overleg met de voorzitter van de Europese Commissie Juncker, minister Dijsselbloem en met vertegenwoordigers van het IMF en de Europese Centrale Bank. Dit meldt de NOS.

De partijen praten al enige tijd met de Grieken over hervorming en het terugbetalen van de financiële steun die het land gekregen heeft.  De Europese Unie verwacht dat de Grieken hun arbeidsmarkt en hun pensioenstelsel  aanpakken, maar tot op heden lijkt hier geen schot in te zitten. Wanneer ze dit niet voor elkaar hebben, krijgt Griekenland niet de laatste 7,2 miljard euro uit het noodfonds.

Griekenland moet vrijdag 300 miljoen euro overmaken aan het IMF. Dit gaat de Grieken waarschijnlijk zonder steun wel lukken. Minder waarschijnlijk is dat men de 1,3 miljard euro kan ophoesten die voor het einde van de maand betaald moet worden.

In juli en augustus moesten de Grieken nog een 6,6 miljard euro betalen aan de Europese Centrale Bank. Wanneer dit niet lukt, is een faillissement van het land en het vertrek uit de euro onvermijdelijk.