donderdag, 4. juni 2015 - 8:09 Update: 04-06-2015 13:02

Staatssecretaris Van Rijn naar Kamer voor pittig debat over pgb

Staatssecretaris Van Rijn weer naar de Kamer voor beleid  pgb's

Staatssecretaris Van Rijn moet vandaag (donderdag) naar de Tweede Kamer komen om tijdens een pittig debat zijn beleid rond het persoonsgebonden budget (pgb) te verdedigen.

Er wachten nog steeds tienduizenden Nederlanders op uitbetaling van hun declaraties. Het zal een pittig debat worden voor de staatssecretaris. De oppositie verwacht een goed verhaal, anders wacht de staatssecretaris naar alle waarschijnlijkheid een motie van wantrouwen, die mogelijk door de hele oppositie zal worden gesteund. Dit schrijven meerdere media donderdag.

Twee weken geleden ging het debat over de pgb's op het laatste moment niet door. Dit om te voorkomen dat Van Rijn in serieuze problemen zou komen. De PvdA vroeg toen om meer tijd om zich op het debat voor te bereiden. In maart van dit jaar lieten de oppositiepartijen SP, Partij voor de Dieren en 50PLUS  weten geen vertrouwen meer te hebben in Van Rijn. En twee weken geleden overwogen ook D66  en ChristenUnie bij het afgelaste debat een motie van wantrouwen te ondertekenen. Maar deze partijen willen nu het debat van vandaag afwachten.

Binnen de coalitie verwacht men dat Van Rijn met in ieder eval de steun van de regeringspartijen VVD en PvdA zal kunnen blijven.

Al vanaf begin 2015 zijn er met de uitbetaling van de pgb's grote problemen. Mensen ontvangen een pgb om zelf zorg in te kunnen kopen, maar sinds de Sociale Verzekeringsbank (SVB) het zorggeld uitkeert, zijn er enorm veel klachten binnengekomen van mensen die niet of te laat hun geld krijgen. De Rekenkamer heeft zich in een rapport zeer kritisch uitgelaten over de invoering van het nieuwe pgb-systeem

Provincie:
Tag(s):