donderdag, 4. juni 2015 - 19:47 Update: 04-06-2015 20:41

Tienduizenden mensen demonstreren in München tegen omstreden handelsverdrag met de VS

foto van polizei | fbf
Foto: fbf
München

In de Zuid-Duitse stad München hebben donderdag zo'n 35.000 mensen tegen een nieuwe handelsverdrag (TTIP) tussen de EU en de VS gedemonstreerd.

De demonstratie werd daar gehouden omdat in een kasteel ten zuiden van München, Schloß Elmau, zondag de leiders van de zeven grootste industrielanden, de G7, bijeenkomen. Voor zaterdag staat er een grote demonstratie gepland in Garmisch-Partenkirche. Het dorpje ligt 20 km van het Alpendorp Elmau, waar de G7 bijeenkomt. Dit schrijft de NOS donderdag. In totaal zijn er 19.000 agenten opgeroepen om alles in goede banen te leiden en de deelnemers van de top te beschermen.

De demonstranten verzetten zich vooral tegen TTIP, omdat ze bang zijn dat het handelsverdrag meer armoede en milieuschade met zich mee zal brengen. Maar ze vinden ook dat de rijkste landen het geld enkel voor henzelf willen houden, waardoor de kloof tussen de arme en rijke landen enkel groter zal worden.

Rusland was ook dit jaar niet uitgenodigd om de G7-top bij te wonen. Dit vanwege de annexatie van de Krim en Ruslands steun aan de seperatisten in het oosten van Oekraïne.

Categorie:
Tag(s):