donderdag, 4. juni 2015 - 21:27 Update: 05-06-2015 0:01

Van Rijn overleeft motie van wantrouwen

Oppositie verdeeld, Van Rijn overleefd motie van wantrouwen
Foto: Archief EHF
Den Haag

Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid heeft donderdagavond een motie van wantrouwen overleefd. Aan het einde van een lang debat bleek dat Van Rijn niet alleen het vertrouwen van de regeringspartijen kreeg, maar ook van de 'constructieve' oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP.

SP, GroenLinks en CDA dienden echter een motie van wantrouwen in tegen de staatssecretaris. Deze motie kreeg ondanks de steun van de PVV en enkele kleinere partijen niet meer dan 49 stemmen.

Tijdens het zesde debat over het pgb ging de staatssecretaris diep door het stof. Hij erkende vandaag dat het achteraf gezien 'geen goed besluit' was om het nieuwe pgb-systeem al op 1 januari in te voeren en hij betreurt dat de risico's die er waren bij de veranderingen in het systeem tot problemen hebben geleid. De staatssecretaris gaf aan dat de problemen hem raken en dat het nooit de bedoeling is geweest om mensen in onzekerheid te laten zitten. Van Rijn benadrukte dat hij de Sociale Verzekeringsbank en de gemeenten gevraagd heeft alles uit de kast te halen om de problemen op te lossen.

Van Rijn sloot zich aan bij de harde conclusies die de Algemene Rekenkamer trok, maar ontkende dat hij de Kamer onjuist of onvolledig zou hebben geïnformeerd. Van Rijn: 'We hebben de voorbereiding zorgvuldig gedaan maar invoering is niet zorgvuldig gelopen. Ondanks alle maatregelen die je neemt, kan het in de praktijk anders gaan. Daar baal ik van'.

De oppositiepartijen Sp, GroenLinks en CDA namen geen genoegen met deze woorden en dienden dus een motie van wantrouwen in. SP-Kamerlid Renske Leijten: 'Hij voorkwam de problemen niet, ontkende de problemen en kwam met cijfers die niet bleken te kloppen.'

Provincie:
Tag(s):